Nationale voorleesdagen: Een kikker in het ziekenhuis! {Review}

25 januari 2017 in Review: Boeken

Op 25 januari starten De Nationale Voorleesdagen 2017 groots met Het Nationale Voorleesontbijt, waar basisscholen, bibliotheken peuterspeelzalen en kinderdagverblijven massaal aan meedoen.

Omdat ik nog steeds boeken voor Elara haar boekenkast verzamel, leek het me een mooi moment om een aantal ziekenhuis boeken te reviewen. Toen Elara zoveel in het ziekenhuis opgenomen werd besloot ik mijn jacht naar ziekenhuis boeken te openen, om haar in de toekomst beter te kunnen helpen als er een opname of operatie gepland stond. Nu heb ik nooit de kans gehad om met haar de boeken door te nemen, maar toch ben ik ze blijven sparen. Vraag me niet waarom, maar ik voel me er ‘fijn’ bij. Ik heb inmiddels een mooie verzameling ziekenhuis boeken voor kinderen. Ik deel graag mijn mening over het boek met jullie. Wie weet kan het jullie kind (ook) helpen.

Vandaag in de review: Een kikker in het ziekenhuis!

Ik kwam dit boekje al eens tegen toen ik door de grote hal van het Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam liep. Ik was toen hoogzwanger en opgenomen omdat mijn vliezen gebroken waren. Ik zag het boekje staan, samen met allerlei andere ziekenhuisboekjes, in een glazen kast welke op slot stond. Wat ik me meen te herinneren is dat het boek te koop was, maar ik kan me niets meer heugen van de prijs. Per toeval kwam ik dit boekje tegen bij een kringloopwinkel in Leiden.

Het boek wordt op 2 manieren verteld. In een blauwe en oranje tekst. De blauwe tekst is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar. De oranje tekst is meer geschikt voor jongere kinderen.

Het verhaal wordt vertelt door Sophia de Meermin. Samen met haar vriendjes slak en kikker woont zij in het Sophia kinderziekenhuis. In dit boek vertelt kikker het verhaal van Joep. Joep is ziek en de dokter gaat kijken waarom. Joep moet een nachtje blijven en er wordt verteld wat Joep allemaal in zijn tas stopt om mee te nemen naar het ziekenhuis en wordt gevraagd wat de lezer mee zou nemen.

Stapsgewijs wordt verteld wat je kunt verwachten als je naar het Sophia Kinderziekenhuis gaat. Van de entree tot aan de afdeling. Dit met allemaal illustraties die overeenkomen met het Sophia. Er wordt verteld waar je als eerste naar toe gaat en hoe dit eruit ziet.

Later in het boek wordt vertelt waar een stethoscoop voor bedoeld is, wat voor verschillende mensen er werken op de afdeling, wat bloedprikken is, hoe een infuus werkt, maar ook hoe een narcose werkt en wat voor apparatuur er allemaal is en waar je mee te maken kunt krijgen. Er wordt ook verteld wat na-controles zijn. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie.

Het boekje bevat geen moeilijke woorden, er wordt op een prettige manier uitgelegd wat alles is in het Sophia kinderziekenhuis. Dat kan voor veel kinderen een hoge drempel zijn, door dit boekje kan dat verlaagd worden. Als ik zelf als volwassene ergens heen ga wil ik dat het liefst ook 😉 Nu ben ik een held op sokken, dus dat is een ander verhaal.

Of het boekje nog te koop is? Geen idee. De prijs weet ik helaas ook niet. Bij de kringloopwinkel was dit boekje 1 euro.

Ik vind het een fijn en informatief boekje over het Sophia Kinderziekenhuis. Wie weet is het nog te koop in het Kinderziekenhuis zelf.

Concept en tekst: Marije Huijssens (Overbosch Communicatie)
Illustraties: Albert Kramer
Vormgeving: Emiel Efdée (errore excepto)
Drukwerk: Drukkerij de Maasstad
Uitgave: Erasmus MC-Sophia
Met dank aan: Oud vereniging van Kankerpatiënten Stichting Vrienden van het Sophia

Morgen een review van het boekje: Dribbels bezoek aan het ziekenhuis.

Liefs,
Kimberley

Share This Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Helene Poncelet 1 juni 2017 at 21:07

  Dag Kimberley,
  Ik las dat je nog steeds fan bent van kinderboeken, vooral boekjes die gaan over ziekenhuis opnames.
  Ik ben Helene, en schreef onlangs mijn eerste kinderboek: Kikker Cas in het ziekenhuis.
  Het idee voor het kinderboek ‘Kikker Cas’ ontstond in het ziekenhuis toen mijn zoontje Luka vorig jaar een paar keer werd opgenomen. Ons gezin kiest er altijd voor om bij de kinderen te blijven op de kamer ingeval van opname in een ziekenhuis. Het begon met tekeningen in mijn schetsboek dat ik meehad. Ik heb getekend én geschreven, hoe ik het ervaren heb. Het is een positief verhaal, recht uit mijn hart. Vrienden van ons verloren een viertal jaar geleden hun zoontje Cas. Hij is maar vijf maanden oud geworden. De ouders van Cas, familie en vrienden, gedenken hem in een kikkerfiguurtje. In mijn boek leeft Cas ook voort. Als kikkerfiguurtje, een kleine kikkervriend.”

  Je verhaal ontroert me en ik denk dat ” Kikker Cas in het ziekenhuis” mooi zou staan tussen je andere boekjes. Mag ik je adres? Dan bezorg ik je dit met veel plezier. Dikke knuffel
  Lijntje

  • Reply Mama van Elara 14 juni 2017 at 11:03

   Hoi Lijntje,

   Dankjewel voor je berichtje! Sorry voor mijn late reactie, maar het was tussen de spam berichtjes gekomen. Ik ga je direct mailen!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

  Back to top