Snoezelen

7 maart 2014 in Elara / Persoonlijk

Nu we ons meer verdiepen in speelgoed voor Elara en ik een berichtje op twitter plaatste erover, kreeg ik van een volgster direct wat berichtjes. Ze vroeg mij of ik van Snoezelen had gehoord? Say what? Nee dus, dus ik vroeg haar om het uit te leggen. Bij haar uitleg kreeg ik een foto en direct herkende ik wat zij bedoelde. Wat op de foto stond welke zij mee stuurde had ik namelijk al eens in het Sophia gezien. Leonie vertelde me veel meer over snoezelen en ineens kreeg ik een lampje boven mijn hoofd. Ineens begreep ik waarom Elara zo gek is op nacht/bed lampjes. Fascinerend vindt zij het. Ik vertelde het aan Erwin en hij vertelde dat het Sophia wel degelijk een snoezelruimte heeft. Hetgene wat ik kende was een snoezelmobile. Deze is voor kindjes welke niet naar de snoezelruimte kunnen.

Wat is snoezelen?
Snoezelen is voor jong en oud, voor mensen met een verstandelijke- of meervoudige beperking of ouderen uit de psychogeriatrische zorg.
Snoezelen bestaat uit de woorden ‘snuffelen’ en ‘doezelen’, waarbij snuffelen actief is: onderzoeken, ontdekken; doezelen is meer passief: ontspannen zijn, je laten gaan. Snoezelen is wereldwijd geaccepteerd en wordt overal op z’n Nederlands uitgesproken.

Vanuit een veilige en geborgen sfeer wordt ontspanning gebracht. Vanuit die ontspanning kan men communiceren over de dingen die in de omgeving te zien zijn en kunnen zintuigen als smaak, reuk, gevoel, zien en horen geprikkeld worden: belevingsgericht communiceren. Met name het genieten van alle zintuigen is zeer belangrijk: ontspannen op een licht golvend waterbed luisteren naar zachte muziek, prettige kleuren of ontelbare kleine lichtjes zien die aan en uit gaan, projecties op de wand die telkens langzaam vervormen, een fijne massage krijgen met heerlijke ruikende oliën ….. We bereiken hierdoor een betere innerlijke balans.

Gisteren bij de photochallenge plaatste ik al een foto van Elara met één van haar knuffels: met licht. Sindskort heeft Elara een muziekmobiel welke sterren en planeten projecteert op de kap. Fascinerend kijkt Elara er naar en haar hele aandacht gaat er naar op. Meer dan naar bijvoorbeeld een filmpje op Erwin zijn mobiel. Nu Leonie het e.e.a. uitgelegd heeft in een mailtje met heel veel tips en trucs ben ik me direct gaan verdiepen hier in. En ik moet zeggen dat ik enorm wijs ben geworden. Ik snap nu waarom Elara het zo mooi vindt en ik besef me ook al te goed dat we veel meer hier in moeten investeren. Ik schreef gisteren al dat de Spiegel/Belletjes Carousel zo duur is, de snoezelproducten zijn ook aardig duur. Maar goed, dan heb je wel iets heel belangrijks voor je kindje.

Als Elara straks weer thuis is gaan we haar ook veel meer stimuleren met geuren.

Inmiddels heb ik onze verlanglijst dan ook aangepast, ook ter reminder voor ons, wij kopen zelf ook spullen van de lijst 😉 Het enige wat ik niet op de lijst kan zetten is een fiberlamp. Ik had er eentje in de jaren 90, wie heeft hem nog liggen?

Share This Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply mirjam 7 maart 2014 at 11:27

  Aaah das jammer, volgens mij heb ik die lamp pas weg gegooid. Als ik weer bij mijn ouders ben ga ik voor je kijken of hij er nog is!

 • Reply Sharmayne 7 maart 2014 at 14:03

  Mijn broertje is ook behoorlijk beperkt maar inmiddels 11 jaar. Ik kan mijn oma eens vragen of ze nog wat dingen heeft.

 • Reply natalie 7 maart 2014 at 21:43

  Snoezelen is zoooo fijn! Met lichtjes, new age achtige muziek, echt heel rustgevend

 • Reply Roxanne 7 maart 2014 at 22:27

  Snoezelen is echt fijn! Oh, zo’n lamp heb ik laatst ergens zien staan in een winkel. Maar waar…. :S

 • Reply sandra 8 maart 2014 at 18:02

  Hey Kimberley, kijk eens of er een speelotheek bij jullie in de buurt zit. misschien hebben ze wel wat speelgoed zoals de bellenmolen of ander speelmateriaal. En misschien zijn er ook materialen voor de snoezel die verhuurd worden? kijk ook een bij het snoezelrijk (als je dat nog niet gedaan hebt) en ik weet niet of jullie ambulante begeleiding krijgen vanwege Elara haar visus of gehoor problemen? maar daar kan je vaak ook ontwikkelingsmateriaal van lenen. succes met je zoektocht!! groetjes Sandra

  • Reply Mama van Elara 10 maart 2014 at 00:06

   Dankjewel Sandra! Altijd fijn je tips!

 • Reply patricia 9 maart 2014 at 19:22

  Misschien is deze site nog iets:
  https://www.facebook.com/Budgetsnoezelen
  http://www.budgetsnoezelen.nl

  • Reply Mama van Elara 10 maart 2014 at 00:07

   De .nl had ik gezien idd, heb net direct hun facebook pagina geliked! 😀

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

  Back to top