Uitslag NHG en nog veel meer

4 juni 2015 in Dagboek: Lieve Elara

Lieve Elara,

Wat een drukke dagen hebben papa en mama achter de rug. Maar het waren ook wel mooie dagen. Papa en mama zijn met Pinksteren een weekendje naar Drenthe geweest, om de omgeving beter te leren kennen en om te proeven of we wel goed doen aan het idee om naar Drenthe te gaan verhuizen. En ondanks papa en mama er al vaak zijn geweest hebben we nu meer tijd gehad om de omgeving te verkennen. En het proeven was goed, het was fijn!

Inmiddels waren papa en mama al weken aan het wachten op de uitslag van de NHG. De nationale hypotheek garantie. Om psychologische redenen hebben papa en mama het huis verkocht maar het was nog maar even afwachten of we met of zonder restschuld weggingen. Toen jij nog leefde waren papa en mama met Stichting Mee al bezig om te kunnen verhuizen, op medische basis. Het gebouw waar we in woonden was voor jou niet goed, zeker niet in een noodgeval. En mama had gelijk, haar ergste nachtmerrie kwam uit toen de ambulance mensen vast zaten in de lift toen jij stopte met ademen.

Vlak na jouw overlijden zijn papa en mama om de tafel gaan zitten om te kijken of we op psychologische basis weg konden. Mama sliep niet meer thuis, mama was angstig en ook voor jouw geboorte was er teveel gebeurd in het gebouw waardoor mama zich niet meer veilig voelde. Mama en papa hebben in overleg met de huisarts besloten om de NHG te gaan schrijven en uit te leggen wat er gebeurd was en waarom we het huis wilden verkopen en waarom we de restschuld niet konden betalen.

De NHG liet halverwege het traject al weten dat ze met 1 van de 2 criteria punten al akkoord gingen, maar gisteren ontving papa de verlossende brief: Papa en mama hoeven geen restschuld te betalen van het oude huis. Alles is kwijt gescholden. En dat bracht een hele hoop happy-tears. Papa heeft gelijk de hypotheker gebeld voor een afspraak en deze is op jouw verjaardag, 15 juni. Dan hebben papa en mama een gesprek over het bedrag wat we nu kunnen lenen.

Het is heel bizar en heel erg dubbel dat we straks een nieuw huisje hebben zonder jou, hetgeen waar mama al zo druk mee bezig was: Een goed huisje waar we jou in konden verzorgen. Maar nu gaan we door, zonder jou. En dat doet ongelofelijk veel pijn.

Veel mensen reageren heel positief op het nieuws dat de NHG alles heeft kwijt gescholden. En dat is natuurlijk erg logisch. Ook mama vindt dat we dit wel verdiend hebben na alles. Wat mama moeilijk vindt is dat veel mensen zeggen dat we ‘eindelijk’ het boek kunnen sluiten en een nieuw boek kunnen openen. Of dat een nieuwe, verse start fijn is. En natuurlijk weet mama dat iedereen dit goed bedoeld, alleen mama zelf ziet het niet zo. Het is voor mama het begin van een nieuw hoofdstuk. In hetzelfde boek. Want ik sluit niet zomaar een boek af. Zeker niet sinds jij bent overleden. Dat is niet iets wat je afsluit. Dat gaat gewoon mee. Mee het volgende hoofdstuk in.

En nu iets heel anders. Jouw verjaardag. Die komt er bijna aan en mama heeft het er heel erg moeilijk mee. Als alles doorgaat gaat mama ter ere van jou samen met Liesbeth&Bram, Tamara&Milliano en Evelien&Quinten naar de dierentuin. Op jouw verjaardag zelf zullen papa en mama BabyTV slingers ophangen, een stukje taart eten, vliegeren met een Cars vlieger, ballonnen oplaten en als het papa en mama lukt gaan we naar jouw lievelingsfilm kijken: Cars. En mama maakt dan ook meteen het volledige bedrag over van de Rode Neuzen Run aan Stichting CliniClowns.

Mama haar tante maakt een wel hele bijzondere taart en tante Natascha is bezig met je verjaardagscadeau.

Mama heeft ook nog wat kleine verassinkjes voor je verjaardag maar dat vertelt mama nog niet.

Waar papa en mama het ook vaak over hebben is hoe je er nu uitgezien zou hebben. Zou je al mama of papa kunnen zeggen? Hoe lang zouden je haartjes zijn? Zou eten en drinken al makkelijk zijn gegaan? Zou je nog steeds in een deuk liggen om BabyTV of juist in slaap vallen halverwege Cars? Zouden we Clown Ziep en Bes nog vaak tegen zijn gekomen? En in welke maat kleding zou je nu gezeten hebben? Hoe zou je de ritjes vinden in je nieuwe autostoel? Wat voor kleding zou mama je hebben aangetrokken voor je tweede verjaardag? En hoe zou vaderdag dit jaar zijn? Vorig jaar viel vaderdag precies op jouw verjaardag en had mama een mooi cadeau samen met jou gemaakt.

Mama is veel bezig met jouw verjaardag. Mama heeft al allerlei dingetjes in huis om het hoekje bij je urn te versieren en mama kan niet wachten hoe de taart eruit komt te zien.

Maar goed, mama begon over fijne drukke dagen met papa. Want we zijn niet alleen in Drenthe geweest. Papa en mama zijn samen naar de film geweest een tijdje terug, zijn sterren gaan kijken en hebben veel met je nichtje Joy gekroeld. Maar het leukste was toch wel de Game of Thrones middag in de Westergasfabriek in Amsterdam.


Mama mocht Marley en Pepper bij tante Natascha brengen en ook zij hadden het super fijn. Layla en Ruby a.k.a. Swiffer en Co waren er ook en dat was super fijn spelen.

Op dit moment is het een kleine ziekeboeg, want Pepper is weer ziek, mama is snot en snot verkouden en Marley heeft ook pech gehad, hij had zijn eerste teek te pakken. Daar was hij even door ontdaan, maar dat gaat weer de goede kant op.

De aankomende dagen hebben papa en mama weinig afspraken, pas rondom jouw verjaardag gaat alles weer van start. En dat zullen hele zware dagen gaan worden.

Waar je ook bent lieverd, weet dat papa en mama zielsveel van jouw houden en als liefde jou had kunnen redden, je voor eeuwig had geleefd.

Liefs,
Mama.

Share This Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply TasjDutchess 4 juni 2015 at 20:33

  Ben zo blij voor jullie!
  En ik doe het graag even oppassen op de hondjes ♡
  xxx

 • Reply Karen Mee 5 juni 2015 at 08:46

  Ik heb tranen in mijn ogen bij het lezen, zo blij voor jullie dat jullie kunnen verhuizen zonder restschuld!

 • Reply Kelly 5 juni 2015 at 15:49

  Oooh Kim wat fijn dat de restschuld is kwijtgescholden!! Ben super blij voor jullie, en ik kan me wel vinden in wat je zegt. Het boek word nooit geheel gesloten, dat hoeft ook niet. Maar dit is wel een hele fijne start, hoop zo dat jullie iets heel moois kunnen vinden en Drenthe jullie nieuwe plekkie word.

 • Reply patricia 7 juni 2015 at 11:16

  Eindelijk eens een positief bericht voor jullie. Geen restschuld! Weer een zorg minder 🙂
  Ik ben benieuwd waar de volgende hoofdstukken gaan geschreven worden. En waar Elara op haar wolkje mee kan genieten van de nieuwe verhalen van papa, mama en de hondjes 🙂
  Sterkte deze maand met Elara haar verjaardag.

 • Reply Roxanne 21 juni 2015 at 00:13

  Wat fijn dat er geen restschuld is! Hopelijk vinden jullie een fijn huis in Drenthe om het volgende hoofdstuk van jullie boek te beginnen

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

  Back to top